Ce ar putea fi la Montmelo, Spania în 2014

Mai jos găsiţi prognoza F1 Manager pentru Marele Premiu de Formula 1 de la Montmelo, Spania, cursă ce se va desfăşura Duminică cu începere de la ora 15. Începem ca de obicei cu caracteristicile tehnice ale circuitului şi ale monoposturilor după care vom continua cu raportul de forță între echipe și în cele din urmă vă vom ofei şansa de a analiza lupta din cadrul echipelor între cei doi piloți ai acestora.

Nu uitati ca pentru Marele Premiu al Spaniei F1 Manager premiaza castigatorul cu  produse IT in valoare de 100 euro si un tricou F1 Manager .

Caracteristicile circuitului Cifrele
Lungimea turului 4655m
Numărul de tururi 66
Distanţa cursei 307,104km
Locul 1 pe grilă pleacă de pe partea stânga a circuitului
Cel mai rapid tur în cursă 1’21.670 Kimi Raikkonen 2008
Viteza maximă 318km/oră
Zonele DRS Prima şi a treia linie dreaptă
Distanţa de la start până la primul viraj 730m
 Cerințele monopostului
Acceleraţie maximă pe 60% din lungimea circuitului
Cea mai lungă perioadă de accelerație 1310
Apăsarea aerodinamică Înaltă
Schimbările de viteză pe tur 45
Combustibilul folosit pe tur 2.5kg?
Câştigul pe tur prin consumul de combustibil 0,075s

 

Cele mai multe victorii: Michael Schumacher – şase.

Pneurile disponibile: medii şi tari.

Ce ar putea fi?

Din 23 de curse disputate pe circuitul de la Montmelo, 17 au fost câştigate de către cel plecat de pe prima poziţie a grilei. Procentul este mare şi ţinând cont de dominaţia Mercedes din acest sezon nu vedem cum s-ar putea schimba acest lucru, altfel decât printr-o luptă între cei doi piloţi: Lewis Hamilton şi Nico Rosberg.

Dacă ar fi să ne uităm la declaraţiile şefilor de echipă am vedea că ele contrastează foarte mult cu cele ale piloţilor aceleiaşi echipe, cu excepţia echipei Mercedes unde piloţii sunt mai încrezători decât echipa tehnică. Şi dacă ar fi să facem clasamentul după aceste declaraţii pe primul loc ar fi echipa Red Bull şi echipa McLaren. Atât Horner cât şi Boullier sunt extrem de încrezători în progresul pe care îl vor face în aceste trei săptămâni scurse de la ultima cursă din China şi ambii afirmă că vor şi trebuie să câştige. Horner in Spania, Boullier anul acesta. Hm.

Red Bull au demonstrat că dezvoltă monopostul în timpul anului ca nimeni alţii, pe când McLaren făcea acest lucru cu ceva ani în urmă. Şi dacă Boullier, şeful britanicilor se află încrezător, Jenson Button a recunoscut după cursa din China – unde au avut un rezultat dezastruos – că nu ştie în ce direcţie merge echipa.

Nici la Red Bull situaţia nu este mai roză, unde campionul mondial de 4 ori la rând nu ştie cum să se mai abţină ca sa nu izbucnească şi să nu îşi critice echipa făţiş. Probabil că şi rezultatele mult mai bune ale colegului său nu îi permit acest lucru.

Totuşi dacă ţinem cont de caracteristicile circuitului am spune că după Mercedes – pe care credem că nimeni nu i-a ajuns momentan – vor veni cei de la Red Bull. Circuitul de la Montmelo este unul unde solicitările aerodinamice sunt maxime, capitol la care Red Bul stau cei mai bine şi pe care noi îi credităm cu şansa a doua.

Urmărindu-l în China pe Ricciardo cum se apropia în viraje de Alono şi cum la ieşirea din viraje spaniolul era deja departe am spune că cei de la Ferrari au o tracţiune impresionantă, capitol la care nu au strălucit în ultimii ani. Sau oricum au o tracţiune mai bună decât a celor de la RB. Deci şi italienilor circuitul li se potriveşte, plus că sunt acasă la Fernando Alonso şi presiunea pentru un rezultat mare este imensă. Când spunem mare, ne gândim la un podium.

Pentru a treia poziţie vedem o luptă strânsă între Ferrari şi Williams, prima şansă având-o totuşi italieni, iar cei din urmă dacă au reuşit să menţină un ritm de dezvoltare firesc au toate şasnele să fie şi ei la bătaie undeva în faţă. Monopostul Williams pare şi el bine desenat şi unul care ar face faţă solicitărilor aerodinamice. Să nu uităm că 3 din cele 4 calificări din acest sezon s-au desfăşurat pe ploaie, lucru la care mica echipă britanică a scârţâit.

Nu suntem siguri de bugetul avut la dispoziţie de echipa Force India, lucru care determină în mare măsură saltul pe care echipele îl fac în decursul anului şi mai ales până la prima cursă europeană. Dacă au mers cu progresele înainte atunci echipa ’indiană’ sunt în cărţi pentru multe puncte.

McLaren ar putea ocupa lejer locul 6 şi deşi Eric Boullier pare un om serios, nu îl credităm total când spune că vine la Barcelona cu inovaţii spectaculoase. Ar trebuii să vină cu circa o secundă pe tur câştig pentru a încurca şi învinge echipele Ferrari, Williams şi Force india.

Ar urma la rând Lotus care print-un joc al împrejurărilor au şanse la primele puncte din an şi care au declarat că şi-au propus ca până la cursa din Montreal să funcţioneze la 100% din capacitate.

Apoi vin cei de la Toro Rosso care însă ar putea fi încurcată de către echipa elveţiană Sauber, echipă ce vine cu un şasiu nou şi cu multe alte inovaţii.

Caterham şi Marussia vor închide plutonul, foarte probabil în această ordine.

Pneurile au şi ele un rol imnportant, forţele laterale care acţionează asupra ambelor pneuri din stânga sunt cele mai ridicate din intregul an. Anul trecut, Fernando Alonso a câştigat cursa pentru Ferrari cu o strategie cu patru opriri, învingându-l pe Kimi Raikkonen (Lotus) sosit al doilea, care a oprit de trei ori. Alonso a reuşit şi un nou record, devenind singurul pilot care a câştigat o cursă la Montmelo pornind de pe poziţia a cincea a grilei.

Ei bine, pentru lupta din interiorul echipei lăsăm cititorii să facă pronosticurile şi vom oferi un tricou F1 Manager celor care vor prognoza corect – până la începutul calificărilor – lupta din interiorul echipelor: Mercedes, Ferrari, Red Bull, Force India, Williams. Adică celor care spun cine se va clasa în faţă în cursă între Rosberg şi Hamilton, Vettel şi Ricciardo, Alonso şi Raikkonen, Hulkenberg şi Perez, Bottas şi Massa.

Se zice că cine are o maşină bună în Spania are o maşină bună pe orice circuit. Rămâne de văzut.

Predicţia F1 Manager pentru calificări: Rosberg, Hamilton, Vettel, Alonso, Ricciardo.*

Predicţia F1 Manager pentru cursă: Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Alonso, Vettel.*

Surpiză posibilă: Nico Hulkenberg sau un McLaren pe podium.

Dezamăgire posibilă: Kimi Raikkonen, mult în spatele colegului său.

* nu musai asta va fi și ordinea

 

 

24 comentarii

 1. Post By Ferrari

  Rosberg – Hamilton 1-0.
  Alonso – Kimi 1-0.
  Hulk – Perez 1-0.
  Massa – Bottas 1-0.
  Ricci – Vettel 1-0.

  Sa nu va luati dupa mine si sa bagati bani la pariuri … doar daca imi dati si mie 33% :)

  1. Post By daniel

   Varianta la ceea ce ai „pus la pariuri” (era sa nu pun deloc, e o singura diferenta)
   Hamilton – Rosberg
   Alonso – Kimi
   Hulk – Perez
   Massa – Bottas
   Ricci – Vettel
   Dar … eu nu pun la pariuri, nu-mi sta in obicei :)

   1. Post By Ferrari

    Eu ziceam sa nu va luati dupa mine cu pronosticurile pe care le-am facut si sa ajungeti sa bagati la pariuri. Nici eu nu bag.

    1. Post By daniel

     Da, scuze. Mi-a rams in minte „bani bagati la pariuri”.

 2. Post By gabi

  Ham-Ros
  Alo-Rai
  Per-Hulk
  Bot-Mas
  Vet-Ric
  Eu zic ca Rosberg si Kimi nu au nici o sansa in fata colegilor de echipa si Vettel o sa-l bata de data asta pe Ricci mai greu e la Bottas cu Massa si Perez cu Hulk sper sa-mi iasa, sa vedem se anunta un weekend interesant la Montmelo!

 3. Post By ss76

  din fericire va va fi o cursa cu surprize ,Ferari vin cu cele mai mari apgreiduri si rezultatul se va vedea,sper pt Alonso cel putin un loc 2 ,…FORTZAA ALONSOO

 4. Post By johann

  Rosberg – Hamilton 1-0, Ham nu a fost niciodată bun aici
  Alonso – Kimi 1-0, pacat de Kimi, ceva nu se leaga
  Hulk – Perez 0-0,
  Masa – Bottas 1-0
  Ricci – Vettel 2-0, vetel abandoneaza
  in calificari: Rosberg, Alonso, Rici
  in cursa Rosberg, Alonso, Ham

  1. Post By F1 Manager

   Hulk – Perez 0-0. Abandoneaza amandoi deodata? :)

 5. Post By F1 Manager

  Cheia pana la urma este cine vine cu cele mai eficace invoatii. Toata lumea a anuntat ca muta muntii din loc.
  Noi ne-am bucura pentru echipele mici daca ar face treaba bune: Williams, Lotus, Force India, Sauber si chiar McLaren. Si asta pentru ca plutonul sa fie cat mai strans.
  Insa cel mai probabil Red Bull vor fi marii castigatori datorita inovatiilor ingenioase si datorita motorului Renault care se va apropia mult mai mult de motorul Mercedes. Credem ca vor fi surprinzator de aproape cei de la RB. Ferrari ar putea sa isi consolideze pozitia a treia, da nu bagam mana in foce, desi avem incredere in capacitatile dir lor tehnic James Alison.

  1. Post By daniel

   Eu nu as fi atat de sigur de RBR. Motorul Renault este sub cel Ferrari deocamdata. Si Ferrari au multe updaturi care vin la Montmelo, inclusiv un update la motor. In ultima cursa, cea din China, ALO cu al sau Ferrari a fost sub Merc dar binisor peste celelalte echipe. Insa nu cred ca vre-o echipa poate sa puna probleme celor de la Mercedes. Sint mult prea in fata. Sint superiori la toate capitolele. Se poate castiga ceva avantaj fata de ei dar nu in totalitate.

 6. Post By DUMITRASCU FLORIN

  Astept o revenire spectaculoasa a lui Kimi!Sper sa nu ajba soarta lui Massa din partea celor de la Ferrari;Clasamentul meu1Kimi-2Riccardo 3Hamilton 4Alonso 5vettel 6Rosberg 7Massa 8Perez9Kvyat 10Grosjean-Echipe1Ferrari 2Mercedes 3Redbull

  1. Woow, daca tot vb despre pariuri, nu as da 5bani pe acest pronostic, parca nu ai fi vazut nici o cursa anul acesta.

   1. Post By daniel

    Ba da M.
    E posibil un finish in ordinea aia. Conditia e ca inainte de cursa sa se tina un campionat de baut votca. In mod normal Kimi ar trebui sa tina cel mai bine la licoarea lui Bachus. Asa ca ar avea prima sansa :)

    1. :)) asa cum zici, alte sanse nu prea vad ca Ferrari sa castige etapa asta, mai ales cu Kimi.

 7. Post By george

  Hamilton – Rosberg 1-0
  Alonso – Kimi 1-0
  Hulk – Perez 1-0
  Bottas – Massa 1-0
  Vettel – Ricci 1-0

 8. Post By Mario am 12 ani

  Clasare probabila in calificari:
  1. Hamilton
  2. Rosberg
  3. Vettel
  4. Ricciardo
  5. Alonso
  6. Massa
  7.Hulkenberg
  8. Bottas
  9. Perez
  10. Raikkonen

  Clasare posibila in cursa:
  1. Rosberg
  2. Hamilton
  3. Alonso
  4. Ricciardo
  5. Vettel
  6. Perez
  7. Massa
  8. Hulkenberg
  9. Bottas
  10. Raikkonen

  FORTZZZZZZAAAA ROSBERG !!!!!!!!!!

 9. Post By Cosmin

  Pronostic pentru cursa, lupta din interiorul echipelor: Hamilton, Ricciardo, Alonso, Hulkenberg, Massa.

 10. Post By Gruiță

  Rosberg bate Hamilton;
  Alonso bate Raikkonen;
  Ricciardo bate Vettel;
  Hulkenberg bate Perez;
  Bottas bate Massa;
  Cursă: 1. Rosberg, 2. Alonso, 3. Hulkenberg, 4. Hamilton, 5. Bottas;
  Calificări: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Ricciardo, 4. Alonso, 5. Vettel.

 11. Post By LGK

  Hamilton bate Rosberg
  Alonso bate Raikkonen
  Ricciardo bate Vettel
  Massa bate Bottas
  Hulkenberg bate Perez

 12. Post By Lydya

  Hamilton
  Ricciardo
  Alonso
  Hulkenberg
  Bottas.

  P.S. Daca tot colaborati cu Dolce si in transmisiuni se face reclama si acestui site,am o intrebare. Corect se pronunta Ricardo sau Riciardo? Si daca e a doua varianta corecta,poate vorbiti cu cei 2 comentatori sa spuna si ei Riciardo.Va multumesc.

  1. Post By F1 Manager

   Dansii au spus ca este corect Ricardo si asa am auzit si pe sky sport unde urmarim cursa. Deci asa cred ca este.

 13. Post By Ferry Petrosani

  Rosberg, Ricciardo, Perez, Alonso si Bottas.

 14. Post By ABBA

  Rosberg,Vettel,Alonso,Perez,Massa

 15. Post By Lydya

  Doar eu,Gabi si Ferry Petrosani am indicat 4 pozitii corecte.Sper ca nu am gresit cu nimic in calcule.Mie mi-a lipsit Perez, lui Gabi Ricciardo iar lui Ferry Petrosani Hamilton.

Comments are closed.