Pirelli despre prima zi a Marelui Premiu din China

Pilotii au avut timp vineri, in timpul celor doua sesiuni de antrenamente libere, sa se acomodeze cu circuitul de la Shanghai lung de 5,451 km. Nico Rosberg, de la Mercedes, a fost cel mai rapid in sesiunea de dimineata cu pneurile P Zero Alb, de compozitie medium, iar Felipe Massa, de la Ferrari, a fost cel mai rapid in sesiunea de dupa amiaza cu pneurile P Zero Galben, de compozitie soft. Printre pilotii cu performante excelente s-a remarcat si Jules Bianchi, de la Marussia, avand la un moment dat al 11-lea timp in cea de-a doua sesiune de antrenamente libere. In prima sesiune, pilotii au folosit doar pneurile de compozitie medium, Mark Webber (Red Bull) fiind primul care a schimbat pe soft in cea de-a doua sesiune. Cel mai bun timp stabilit de Massa a fost deja foarte aproape de timpul cu care anul trecut s-a plecat din pole position.

CE SPUNE DIRECTORUL PIRELLI MOTORSPORT:

Paul Hembery: „Degradarea nu a fost una mare la compozitia medie, cele 0,2 secunde pe tur fiind conform cu asteptarile noastre. Rosberg a stabilit cel mai bun timp in prima sesiune cu un set de pneuri de compozitie medie cu care parcursese deja 10 tururi, iar Massa a parcurs si el mai multe tururi cu cele soft. In total, ne asteptam ca pneurile de compozitie soft sa reziste 11 – 12 tururi in cursa, iar cele medium aproximativ 18. Asta inseamna ca vor fi maximum trei opriri la boxe, dar sunt sanse sa vedem si doar doua in cazul in care particularitatile circuitului in ceea ce priveste aderenta se mai schimba. Fenomenul de graining a aparut la compozitia soft, in special la pneul stanga-fata, ceea ce a insemnat o degradare mai mare decat ne asteptam, dar suntem siguri ca aceasta nu va mai fi la fel in zilele urmatoare. Diferenta de performanta intre cele doua compozitii este de aproximativ 1,5 secunde, un pic mai mare decat ne asteptam initial, dar sa nu uitam ca aceasta a fost doar prima zi pe pista.”

CEL MAI RAPIDE PNEURI ALE ZILEI:

Antrenamente libere 1:

1.         N. Rosberg      1:36.717          Medium folosite

2.         L. Hamilton      1:37.171          Medium folosite

3.         M. Webber      1:37.658          Medium folosite

Antrenamente libere 2:

1.         F. Massa         1:35.340          Soft noi

2.         K. Raikkonen  1:35.492          Soft noi

3.         F. Alonso         1:35.755          Soft noi

DATE STATISTICIE:

Soft                 Medium           Intermediare    Ploaie

Km parcursi *                                      1.411               4.295               –                       –

Seturi folosite **                                  26                    46                    –                       –

Cel mai mare numar de tururi **        14                    27                    –                       –

* Numarul total de km parcursi in cele doua sesiuni de antrenamentele libere de toti pilotii.

** Per compozitie, toti pilotii.

 

Forta G maxima pe franare (forta longitudinala):       Virajul 14 @ – 4.9 g

Forta G maxima pe viraje (forta laterala):                  Virajul 7 @ – 4.5 g

 

CHESTIUNILE ZILEI DE LA PIRELLI

•  In cele noua curse din China desfasurate pana acum au fost 8 castigatori diferiti, doar Lewis Hamilton reusind sa castige de doua ori in 2008 si 2011. Mark Webber este singurul pilot care a terminat pe podium dupa ce a plecat in cursa din afara primelor zece pozitii pe grila (in 2011, cand a plecat de pe 18 si a terminat pe 3). Si daca finlandezul Kimi Raikkonen termina in puncte duminica va trece de Sebastian Vettel in clasamentul celor mai multe curse terminate in puncte consecutiv. Raikkonen si Vettel au adunat 19 curse si doar Michael Schumacher (24) si Fernando Alonso (22) au mai multe.