Adrian Newey vorbeşte despre accidentul lui Senna

Adrian Newey vorbeste cu emotie despre accidentul petrecut cu Ayrton Senna in 1994 la Imola, in masina proiectata de el, accident ce i-a schimbat viata pentru totdeauna.

Intr-un interviu acordat ziarului “Guardian” – arhitectul masinii Williams FW 16 – a dezvaluit ca a fost afecat fizic si psihic dupa accidentul suferit de Senna la Imola.

“Putinul par pe care il mai aveam mi-a picat imediat dupa acest eveniment. A fost groaznic. Atat eu cat si Patrick Head (directorul tehnic al echipei Williams) ne-am intrebat fiecare in parte daca mai vrem sa continuam in acest domeniu sau nu. Daca mai vrem sa fim implicati intr-un sport in care oamenii pot muri in lucruri create de noi? Apoi ne-am intrebat, accidentul a fost cauzat de ceva ce a cedat din cauza slabei sau neglijentei proiectari? Si apoi a inceput procesul” a declarat unul din cel mai buni tehniceni din istoria Formulei 1.

Intrebat daca s-a gandit sa renunte la sport a marturisit: “Da. Pentru intreaga echipa a fost foarte dificil. Imi amintesc ca dupa cursa ziua de luni a fost libera. Luni, unii dintre noi am venit si ne-am uitat la informatiile pe care le aveam si incercam sa ne dam seama ce s-a intamplat. Au fost saptamani negre.”

El sustine ca cauza exacta a accidentului lui Ayrton Senna nu va fi niciodata cunsocuta cu exactitate. “Adevarul adevarat este ca nimeni niciodata nu va sti ceea ce s-a intamplat in realitate. Fara indoiala ca directia a cedat si marea intrebare este daca a cedat in timpul accidentului sau din cauza accidentului? Nu exista indoiala ca proiectarea coloanei de directie a fost foarte slaba. Oricum, toate evidentele sugereaza ca masina nu a mers in afara pistei datorita cedarii coloanei de directie.”

Newey are insa propria sa teorie legata de accidentul lui Ayrton, marturisind ca: “cauciucul spate de pe partea dreapta probabil ca a avut o intepatura din cauza resturilor de pe pista. Daca as fi fortat sa aleg o singura cauza cea mai probabila a accidentului, aceasta a fi”

Intrebat daca a vazut filmul despre Senna a raspuns: “Nu. Nu ar fi un lucru usor de facut.”