Felipe Massa

Brazilianul Felipe Massa are cele mai multa starturi la echipa Ferrari dupa Michael Schumacher, adica la cea mai reprezentativa si mai de succes echipa din Formula 1 fiind la echipa italiana pentru al 8-lea sezon la rand.

Anul trecut Felipe Massa a fost suspus unei presiuni enorme odata ce o mare parte a comunitatii din F1 a cerut inlocuirea lui din pricina rezultatelor slabe inregistrate in prima parte a sezonului. Ce poate face brazilianul in acest an?

Avand 15 plecari de pe prima pozitie a grilei, 11 victorii si 24 de podiumuri cu siguranta Felipe nu este un pilot lent. E drept ca cele mai multe dintre ele au venit inainte de accidentul suferit in 2009. Ultima lui victorie obtinuta a fost sarbatorita printre lacrimi cand in 2008 a castigat pe pamantul natal dar a pierdut titlul mondial. Au trecut 36 de curse pentru a obtine un podium, de la cursa din Coreea din 2010 pana la cursa din Japonia din 2012.

In 2012 se pare insa ca Felipe a ajuns la un alt nivel. In a doua parte a sezonului trecut Felipe Massa a fost splendid si a fost pus in umbra si meritele nerecunoscute fiindca langa el s-a aflat un Alonso regal, insa dupa cursa din Ungaria el a terminat fiecare cursa pe o pozitie medie de 5 si a obtinut puncte in toate cursele dupa Bahrain inclusiv doua podiumuri.

Felipe Massa este al 5-lea cel mai experimentat pilot de pe grila de start. El si-a facut debutul la Sauber fiind coleg cu Nick Heidfeld si a terminat pe locul 13 la doar 3 puncte in spatele mult mai experimentatului sau coleg german. In 2003 nu a avut o masina pe care sa concureze si a fost la Ferrari pilotul de teste si asa a inceput aventura la echipa italiana.

Dupa o alta perioada la Sauber, Felipe l-a inlocuit la Ferrari pe conationalul si prietenul sau Rubens Barrichello in 2006. A obtinut in acel an alaturi de Michael Schumacher trei clasari pe prima pozitie, doua vicotrii si 7 podiumuri. a terminat anul pe locul 3 reusind sa il invinga pe Schumi de 5 ori, castigand si cursa de acasa.

In 2007 alaturi de Kimi Raikkonen el a castigta 3 curse, 6 plecari din prima pozitie a grilei a reusit si a urcat de 10 ori pe podium. Ar fi castigat si acasa din nou daca nu ar fi cedat pozitia colegului sau finlandez care si-a asigurat astfel primul sau titlu mondial.

2008 – anul cel mai bun si cel mai dureros pentru Felipe probabil. Primele doua cursa a abandonat dar a fost campion mondial pana cu 5 secunde inainte de terminarea ultimei curse a sezonului, cursa desfasurata acasa in Brazilia.

Iar in 2009 in calificarile din Ungaria o piulita de la roata masinii conduse de Barichello i-a perforat casca si a avut parte luni de zile de inteventii chirurgicale. Multi au afirmat ca astfel cariera lui a luat sfarsit si multi au spus anul trecut ca viata lui ca pilot de F1 a ajuns la capat.

Felipe i-a contrazis insa pe toti acestia si acum se afla cu un moral ridicat la cea mai titrata echipa din Formula 1 si cu un monopost mult mai rapid decat cel de anul trecut alaturi de un coleg in forma de zile mari dar care ar putea fi totusi obosit dupa ce asteapta al treilea tiltul mondial de 7 ani ultimii 3 alaturi de Ferrari.

Revenind acum va intrebam: are Felipe Massa sanse reala sa castiga titlul in 2013?

 

3 comentarii

 1. Post By Bogdan

  Are sanse numai daca este in fata dupa primele 12 curse.
  In gen la maxim 20 pct.-te de locul 1.

 2. Post By daniel

  Este fara indoiala un pilot foarte bun. Insa se pare ca nu se descurca mai deloc cu gestionarea pneurilor. Daca monoposturile Ferrari vor fi cele mai bune in acest sezon orice e posibil. Daca Ferrari vor fi „doar” in apropierea celorlalte echipe de top … nu cred ca va putea emite pretentii la titlul suprem la piloti. Dar poate ajuta mult la cel pe echipe.

 3. Foarte bun articolul.
  Raspunsul la intrbare: Cu siguranta Massa nu va avea nici o sansa pana cand Alonso va fi in cealalta masina.

Comments are closed.