Ron Dennis nu mai este directorul grupului McLaren

Dupa 35 de ani in fruntea grupului McLaren, Ron Dennis care va ramen in istoria Formulei 1, paraseste grupul McLaren din functia de director general la cele doua entitati ce formeaza grupul.

In comunicatul emis de companie se precizeaza: „Ron Dennis confirmă faptul că el a fost astăzi obligat să renunțe la atribuțiile sale în calitate de președinte și director executiv al McLaren Technology Group (MTG), după ce a condus și a crescut aceste afaceri și a fost forța creatoare a acestora pentru mai mult de 35 de ani.”

„Aceasta situatie vine in urma deciziei luate de către acționarii majoritari si il plasaza pe Dennis într-o perioada de concediu de ‘fidelitate’. Dennis rămâne in ambele consilii de administratie MTG si McLaren Automotive Limited și  ca acționar unde isi poate juca rolul dat de drepturile ce i se cuvin în ambele societăți. El intenționează să-și onoreze angajamentele sale în fața grupului înainte de a-si lansa un nou fond de investiții tehnologie în a doua parte a anului 2017.”

Dennis si-a exprimat dezamăgirea cu privire la decizia actionarilor McLaren, sugerand ruptura care a crescut în ultimul timp în cadrul consiliului de administratie.

„Sunt dezamăgit de faptul că reprezentanții TAG și Mumtalakat, ceilalți acționari principali ai McLaren, au forțat prin această decizie de a intra în concediul de ‘fidelitate’, în ciuda avertismentelor puternice oferite de restul echipei de conducere cu privire la potențiale consecințe ale acțiunilor lor asupra afacerii”, a spus Dennis.

„Motivele lor sunt în întregime contrafăcute, stilul meu de management este la fel cum a fost întotdeauna și este unul care a permis companiei McLaren sa deveni un grup in domeniul automobilelor și tehnologiei, care a câștigat 20 de campionate mondiale de Formula 1 și a crescut într-o afacere anuala de 850 de milioane de lire sterline. De-a lungul timpului am lucrat îndeaproape cu o serie de colegi talentati pentru a mentine McLaren la cele mai inovatoare standarde tehnologice. Acestora le voi fi întotdeauna extrem de recunoscător”, a mai precizat Ron Dennis.

El a mai adaugat: „În cele din urmă a devenit clar pentru mine prin acest proces, ca nici TAG, nici Mumtalakat nu împărtășesc viziunea mea pentru McLaren care ar duce la un potențial de creștere adevărat. Dar prima mea preocupare acum este aceasta afacere pe care am construit-o și cei 3.500 de angajați. Voi continua să imi utilizeze dreptul avut in consiliul de administratie al ambelor companii pentru a proteja interesele și valoarea McLaren si a ajuta la modelarea viitorului său.”

La sfarsitul comunicatul acesta mai spune si ce intentii are la sfarsitul perioadei de ‘fidelitate’ obtinut de ceilalti actionari in urma unui proces.

„În plus, am de gând să lansez un nou fond de investiții tehnologie odată ce angajamentele contractuale cu McLaren expiră. Acest lucru va valorifica expertiza mea, resursele mele financiare, precum și investiții externe pentru a urmări numeroasele oportunități comerciale ce mi-au fost oferite în ultimii ani, dar pe care nu am reușit să le preiau în acest timp din cauza angajamentului avut față de afacerile existente.”

F1 Manager: cand asemenea declaratii ies la suprafata, acest lucru inseamna ca s-a dus un razboi de uzura in care partile au folosit toate resursele avute la dispozitie pentru a castiga. Cu siguranta Dennis nu era o figura foarte simpatica in F1 si sunt numeroase criticile la adresa stilului sau agresiv de management si lipsit de scrupule. Insa experienta lui in Formula 1 credem ca va lipsi echipei McLaren intr-un fel ce poate nu va fi asa de evident, datorita crizei in care echipa McLaren de Formula 1 a intrat incepand cu sezonul 2013.

In poza Alain Prost, Ron Dennis si Mansour Ojjeh, celalalt actionar cu 25% din grup pe vremea cand relatiile dintre cei doi erau cordiale. Fondul Mumtalakat detine celalte 50% din actiunile grupului.

4 comentarii

 1. Nu stiu daca s-a dus un razboi de uzura intre actionari. Insa McLaren se zbate in anonimat impreuna cu Honda. Ron nu a reusit in doi ani nimic. Daca unul din piloti ajunge in Q3 e sarbatoare. De podium nici nu poate fi vorba.
  O fi Ron de vina? Poate! Ce pierde McLaren ca nu mai e in garaj? Nu el dezvolta si conduce monoposturile.

  1. Post By victor L

   „Insa McLaren se zbate in anonimat…”
   Nu e cam fortata formularea? chiar „in anonimat”?
   Lipsa unor rezultate (care au existat odata) nu introduce anonimatul.
   Aici as purtea fi partial de acord cu tine: ” Ron nu a reusit in doi ani nimic.”
   Dar e posibil ca sa fie din cauza a ceea ce zici ca nu sti: „Nu stiu daca s-a dus un razboi de uzura intre actionari.”
   S-a dus; daca nu si-a dat demisia, ci a fost inlaturat, cum zice, asta se face doar in urma „unui razboi de uzura” :P

   1. Daca dupa doua sezoane cu motoristul Honda inca nu se califica cu ambii piloti macar in Q3, daca dupa doua sezoane inca nu au nici un podium si nu au nici o sansa sa tina piept fata de un Merc, RBR sau Ferrari eu zic ca asta inseamna anonimat. Anonimat pentru o echipa cu pretentii.
    Eu cred ca Ron a fost inlaturat pentru ca l-au gasit „tap inspasitor”. Cineva trebuie sa fie de vina. Nu?

    1. Post By victor L

     Da, cred ca trebuia gasit un vinovat.
     Dar insist: McLaren nu a coborit in anonimat, ci spre rezultate foarte slabe.
     Si nu e acelasi lucru.
     Ferrari pare a urma aceiasi „reteta”.

Comments are closed.