Avancronica cursei de la Austin, SUA

Austin dă startul unei serii de patru curse – trei dintre acestea se dispută consecutiv – pe continentul american. Seria începe cu Marele Premiu al Statelor Unite: o țară puternic ancorată în tradiția motorsportului, dar care și-a făcut cu adevărat simțită prezența în F1, în ultimii câțiva ani, grație diverselor inițiative implementate de Liberty Media în mai multe zone.

Circuit of the Americas a găzduit Marele Premiu al Statelor Unite în fiecare an începând cu 2012, cu excepția anului 2020 când a fost anulat din cauza plandemiei COVID-19. Aș putea descrie COTA drept un circuit complet, cu niveluri medii și ridicate ale apăsării aerodinamice. Virajul 1, de stânga, se distinge în mod special fiind plasat în vârful unei pante de 22m înâlțime și lung de 200m. Acesta face ca startul să fie deosebit de interesant, piloții alegând un număr diferit de trase pentru a găsi cea mai bună linie. După acest viraj urmează un sector cursiv, caracteriazat de o serie de viraje de viteze medii și rapide, până la acul de păr reprezentat de Virajul 11. După acesta urmează o linie dreaptă care face legătura cu ultima parte a circuitului, care este definită de o serie de viraje lente la 90 de grade.

Forțele care apasă asupra pneurilor sunt în special cele laterale, destul de echilibrate între față și spate, fără să existe neapărat un viraj unde în mod particular mașina să fie supusă unui stres suplimentar. Este de asemenea importantă tracțiunea pe virajele lente.

Asfaltul este destul de denivelat, în ciuda reasfaltării parțiale de anul trecut. Aceasta duce la ușoare derapaje ale mașinilor, ceea ce generează în mod special supraîncălzirea pneurilor. Degradarea observată în Austin este mai mult termică, în timp ce grainingul apare rareori. Cursa s-a desfășurat de fiecare dată toamna: un moment din an când vremea poate fi destul de schimbătoare, chiar și pe o perioadă scurtă. Nu este neobișnuit să vedem o alternanță între zile însorite și ploioase, cu o mare varietate de temperaturi.

Formatul Sprint vine în Auston pentru prima dată anul acesta; o altă oportunitate pentru baza de fani care este din ce în ce mai entuziastă legat de modul cum F1 modernă generează din ce în ce mai mult spectacol.

PNEURILE ȘI PISTA

  • Piloții vor avea C2 ca P Zero Alb hard, C3 ca P Zero Galben medium și C4 ca P Zero Roșu soft pe Circuit of the Americas.
  • Medium și Hard au fost utilizate în cursa de anul trecut. Câștigătorul Max Verstappen a efectuat primul și ultimul stint pe Medium, în timp ce stintul intermediar l-a alergat pe Hard. Au fost două momente de neutralizare cu safety car.
  • Anul acesta Austin va găzdui pentru prima dată în istoria sa un weekend în format „Sprint”. Aceasta înseamnă că vineri va fi doar o oră de antrenamente libere și apoi calificările. Sâmbătă se va desfășura cursa F1 Sprint (precedată de Shootout-ul pentru stabilirea grilei Sprint) în timp ce duminică Grand Prix-ul se va desfășura ca de obicei.
  • Weekendul acesta cursa va fi grand prix-ul cu numărul 75 care se desfășoară în SUA. În total au fost 11 locații diferite care au găzduit curse de grand prix, pe Watkins Glen având loc cele mai multe – 20 în total – urmat de Indianapolis cu 19.
  • Austin a mai găzduit cursa în alte 10 ocazii: cinci dintre acestea au fost câștigate de Lewis Hamilton, ultima dată în 2017. Cu 10 ani înainte, la Marele Premiu al Statelor Unite din 2007, Lewis câștiga prima sa cursă de F1: de acea dată pe Indianapolis.
  • Unele viraje ale Circuit of the Americas, create de Herman Tilke – sunt inspirate de alte faimoase viraje de pe alte piste renumite. Virajele 3 și 6 sunt reminiscențe ale complexului Maggotts-Becketts de pe Silverstone, virajele de la 12 la 15 sunt inspirate după o secțiune a Hockenheimring, în timp ce secvența 16-18 reproduce celebrul viraj 8 de pe Istanbul Park.