Cum este ajutat Hamilton de „spioni” în lupta cu Verstappen pentru titlu

În timpul unui GP de Formula 1, o echipă trebuie să pună la punct o întreagă operațiune nu doar pe pistă, ci și în propria fabrică, pentru a obține cel mai bun rezultat posibil. Personalul circuitului este în strânsă legătură cu oamenii din spate, al căror rol principal este studierea diferitelor date.

Mercedes a fost recent vizitată de ziariștii de la The Sun, în timpul GP Statelor Unite. Aceștia au reușit să arunce un ochi în Race Support Room, unde zeci de oameni studiază toate datele.

Există până la 30 de manageri, fiecare responsabil pentru anumite sectoare de date, fiecare oferind informații despre monoposturile lui Lewis Hamilton și Valtteri Bottas. Printre ei se află și aproximativ 10 „spioni”. Ei sunt cei care descifrează limbajul codificat, transcrierile și transmisiunile radio ale echipelor din competiție, pe care apoi le transmit superiorului lor. Acesta din urmă se află mereu în contact cu cei de pe pistă, care astfel adaptează strategia necesară.

Spionii” se oferă voluntari pentru a ajuta Mercedes

Șeful echipei Mercedes, Toto Wolff, spune că Race Support Room este „creierul telecomandat” al echipei de Formula 1: „În timp ce noi concurăm, toți cei din RSR mențin mașina în mișcare. Când noi dormim, ei învață, așa că avem o mașină și un motor care merg mai repede decât oricine altcineva”, spune Wolff.

Spionii sunt de obicei studenți, care se oferă voluntari penru a ajuta Mercedes, și de care e mare nevoie. Dominique Riefstahl, care conduce Race Support Room, a explicat: „Este o forță de muncă suplimentară. Ca să asculți în paralel 20 de mașini ai nevoie de urechi pentru a monitoriza toate trasmisiunile TV și ai nevoie de ochi pentru a vedea ce se întîmplă pe pistă. Studenții sunt cei care ascultă toate comunicațiile radio și le transcriu, astfel încât să putem vedea tot textul și clipurile video”, spune el.

Lewis Hamilton însuși știe cât de importantă poate fi Race Support Room. „RSR este atât de importantă pentru echipă cît și pentru modul în care funcționăm în weekend”, a spus Hamilton