Cum se simte fostul pilot de F1, Alex Zanardi, rămas fără picioare în 2001, după tragedia de anul trecut

La un an după ce fostul pilot italian de Formula 1, Alessandro Zanardi, ale cărui picioare au fost amputate în urma unui accident, a suferit un alt accident rutier, soția sa, Daniela, vorbește despre starea acestuia.

Zanardi, care şi-a pierdut picioarele în 2001, într-o cursă Champ Car în Germania, a fost lovit anul trecut de un camion, pe autostradă în apropiere de Pienza, în timp ce se afla pe bicicleta sa modificată pentru mâini.

Fostul pilot de Formula 1 este de două ori campion CART și cvadruplu campion paralimpic la ciclism.

Grav accidentat în timp ce participa la cursa „Obiettivo Tricolore” rezervată sportivilor paralimpici din Italia, Zanardi a fost transportat cu avionul la Spitalul din Siena și a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru un traumatism cranian sever. De atunci a suferit mai multe operații.

Ultima actualizare oferită de echipa sa medicală a confirmat că și-a recăpătat vederea și auzul și poate să răspundă la întrebări.

La un an de la accident, soția fostului pilot de F1 a oferit a oferit un interviu. „Starea lui Alex este în esență stabilă”, a confirmat Daniela. „În prezent se află într-o clinică specială, unde urmează un program de reabilitare. Acesta include stimulări multimodale și farmacologice sub îndrumarea medicilor, fizioterapeuților, neuropsihologilor și logopezilor pentru a ajuta la recuperarea sa.”

Ea a mai spus că Zanardi încă nu poate vorbi, dar speră că asta se va întâmpla cât mai curând. „A fost un proces complex, caracterizat de o serie de eșecuri. Alex se află într-o stare stabilă, ceea ce înseamnă că este capabil să urmeze programe de antrenament atât pentru creier, cât și pentru corpul său. Poate comunica cu noi, dar încă nu poate vorbi. După o lungă perioadă de timp în care s-a aflat în comă, corzile vocale trebuie să-și recapete elasticitatea. Acest lucru este posibil doar prin practică și terapie. Are multă forță în brațe și mâini și se antrenează intens pe echipament”.

Zanardi a cucerit două titluri de campion al Champ Car (actuala IndyCar) în SUA, în 1997 şi 1998. El a luat startul în 41 de GrandPrix-uri de F1, în marea majoritate pentru Lotus, între 1991 şi 1999, ultimul sezon fiind pentru Williams.