Cursa MP din Las Vegas

Circuitul Las Vegas Strip s-a ridicat la nivelul așteptărilor și, ca de obicei, Max Verstappen a ieșit învingător. Oricum, triplul campion mondial a trebuit să se lupte de această dată. Alături de el pe podium s-a mai urcat Charles Leclerc, pe poziția a doua și al doilea pilot Red Bull, Sergio Perez, pe trei.

A fost cea de-a 18 victorie din 21 de curse desfășurate anul acesta, ceea ce îl clasează pe aceeași poziție cu Sebastian Vettel pe locul trei în topul piloților cu cele mai multe victorii, cu 53. În fața lor se mai află doar Michael Schumacher (91) și Lewis Hamilton (103).

Pentru start, majoritatea piloților (15) au pornit pe Medium, în timp ce Stroll și Tsunoda au preferat Soft, Hamilton, Piastri și Zhou optând pentru Hard. La primul Safety Car câțiva piloți au profitat de oportunitate pentru a schimba pe C3 încercând să câștige poziții, aceasta amestecând cumva lucrurile cu cei rămași pe pistă. Al doilea Safety Car, după coliziunea dintre Russell și Verstappen în urma căreiea au rămas debriuri pe pistă, avantajul a fost pentru cei care au oprit foarte devreme și au efectuat un al doiela stop fără a pierde prea mult timp. În privința celor mai lungi stinturi, Sargeant a făcut 35 de tururi pe un set de Hard și Bottas 26, pe Medium. Trebuie menționat și Leclerc cu 21 de tururi pe un set de C4 utilizat la început.

„Au fost 90 de minute pline de o cursă spectaculoasă care i-a încântat pe spectatorii prezenți în Las Vegas, dar și pe cei care au urmărit cursa de la TV sau online. Depășirile, acroșajele, safety car-urile, greșelile și pilotajul: cele mai bune lucruri pe care acest sport le poate oferi, s-au condensat în cele 50 de tururi. A fost cea mai bună reclamă posibilă pentru Formula 1 în Statele Unite, o combinație perfectă de cursă și show, așa cum s-a observat și la ceremonia de premiere.

Revenind la rezumatul tehnic al serii, am văzut că predicțiile noastre dinaintea cursei, în privința strategiei s-au dovedit corecte: nu a fost o mare diferență între strategiile cu o oprire sau două. Hard-ul s-a dovedit cel mai eficient pneu de cursă, chiar dacă a suferit puțin de graining. Medium, ales la start de trei sferturi din piloți, s-a comportat rezonabil de bine, deși a trebuit tratat cu atenție, în special la început. De fapt, chiar și cei care s-au luptat pentru victorie, ca Leclerc, au putut să extindă primul stint cu aproape jumătate. Soft-ul utilizat doar de Stroll și Tsunoda la start, a oferit un bun avantaj la început, dar a fost evident mai puțin competitiv pe distanță lungă. Și azi, am observat cum pista s-a resetat după ce a fost deschisă traficului normal, ceea ce a făcut mai dificilă curățarea grainingului de pe suprafața pneurilor.”