Cyril Abiteboul părăsește echipa de Formula 1 Renault

Cyril Abiteboul a fost considerat ca fiind un partener de o viata pentru echipa de Formula 1 Renault de viață, fiind parte a companiei din 2001 – în urmă cu două decenii – și s-a ridicat la rândul său pentru a prelua domnia echipei F1.

Abiteboul s-a alăturat inițial companiei după universitate. A început să lucreze pentru echipa F1 din 2007 înainte de a deveni director executiv în 2010. S-a alăturat Caterham în 2012 și a devenit directorul echipei sale, înainte de plecarea sa în 2014. S-a întors la Renault ca director general și a jucat un rol cheie în revenirea producătorului francez de automobile la F1 ca echipă de lucru în 2016.

Renault anunță plecarea șocantă a șefului echipei F1 Abiteboul înaintea rebrand-ului Alpine, după ce a jucat un rol cheie în readucerea dublului campion mondial Fernando Alonso în F1 și in echipa din acest sezon.

După discuții la nivel de corporație, s-a decis că Abiteboul va părăsi echipa, iar Directorul Strategiei și Dezvoltării Afacerilor pentru grupul Renault Laurent Rossi va prelua funcția de CEO al Alpine – un rol care implică preluarea activităților de F1.

Trei podiumuri au venit pentru Renault în 2020, dar progresul a fost lent De ce acum? Când Renault a revenit la Formula 1 ca echipă de lucru în 2016, aveau niște ambiții destul de înalte. Au vrut un podium în termen de trei ani (2018) și să fie concurent pentru titlu în cel de-al cincilea sezon (2020). Echipa, condusă de Abiteboul, le-a ratat ​​pe amândouă într-un fel.

Primele lor podiumuri nu au venit până în 2020 – deși au reușit trei – și par destul de departe de a deveni campioni mondiali.

Cu Luca de Meo – care a preluat funcția de CEO al grupului anul trecut – revizuirea structurii companiei, inclusiv abordarea sa față de F1 și optarea pentru utilizarea brandului său Alpine pentru a-și face față operațiunii F1, acesta a fost momentul pentru a face modificări. Președintele Renault Sport Racing, Jerome Stoll, a demisionat la sfârșitul anului trecut, Abiteboul fiind al doilea nume de renume care a plecat. Este o mișcare îndrăzneață – să ne despărțim de această experiență – dar se pare că compania simte că vechiul mod nu funcționa.

Se așteaptă ca poziția lui Abiteboul ca director al echipei F1 să fie preluată de Marcin Budkowski. Vorbind despre plecarea sa, Abiteboul a spus că simte că lasă în urmă o bază puternică pentru ca producătorul francez de automobile să crească. „Aș dori să mulțumesc Grupului Renault pentru că a avut încredere în mine de mai mulți ani, în special cu relansarea și reconstrucția echipei din 2016”, a spus el.

„Bazele solide ale echipei de curse și ale entităților din Franța și Anglia construite în acești ani, evoluția strategică a sportului către un model mai durabil din punct de vedere economic și, mai recent, proiectul Alpine, care oferă un sentiment reînnoit al sensului și dinamismului, toate indică o traiectorie foarte fină.”

De Meo a adăugat: „Aș dori să îi mulțumesc cu căldură lui Cyril pentru implicarea sa neobosită, care a condus în mod special echipa Renault F1 de la penultimul loc în 2016 la podiumuri în sezonul trecut. „Munca sa remarcabilă în F1 din 2007 ne permite să privim spre viitor, cu o echipă puternică și o noua identitate a Alpine F1 Team pentru a cuceri podiumurile în acest an.”