F1 dezvăluie calendarul 2024 cu un număr record de curse. Ce schimbări vor avea loc

F1 a anunțat calendarul celor 24 de curse în 2024, care ține cont de planurile sale pentru un program mai regionalizat și care va include trei curse sâmbăta. După un singur test de trei zile din pre-sezon, în Bahrain, în perioada 21-23 februarie, sezonul va începe cu două curse în Orientul Mijlociu, deoarece atât Bahrain, cât și Arabia Saudită vor organiza Marele Premiu în ziua de sâmbătă, la începutul lunii martie, pentru a putea găzdui Ramadanul.

Marele Premiu al Australiei va fi puțin mai devreme anul viitor, la sfârșitul lunii martie, comparativ cu începutul lunii aprilie din acest sezon.

Una dintre schimbările majore pentru 2024 va fi cu siguranță Marele Premiu al Japoniei, care nu va mai avea loc în octombrie, ci în aprilie. În plus, Marele Premiu al Chinei va reveni în calendarul curselor de F1 după o absență de cinci ani.

Deși există diferențe de două săptămâni între Australia și Japonia și, din nou, între cursa de la Suzuka și de la Shanghai, acest lucru se încadrează în impulsul de sustenabilitate al F1.

După data obișnuită a Marelui Premiu din Miami, care are loc în luna mai, sezonul european va începe cu o dublă repriză, la Imola, urmată de Monaco. Marele Premiu al Emilia Romagna este programat să revină după ce anul acesta a fost anulat din cauza inundațiilor devastatoare. Singurul obstacol în calea formatului de regionalizare al F1 este Canada.

Vor urma cursele din Spania, Austria și Marea Britanie, înainte de pauza de vară din august, după care sezonul va reîncepe cu MP din Ungaria și Belgia. Azerbaidjanul va găzdui MP în septembrie, urmat de MP din Singapore.
Vor urma apoi trei weekenduri goale înainte ca sezonul să se încheie cu alte trei curse, ca în acest an: Statele Unite, Mexic și Brazilia primele. Urmează alte două weekenduri libere înaintea ultimei triple, care va avea loc în Las Vegas, sâmbătă seara, urmată de Qatar și Abu Dhabi. Sezonul care se va încheia pe 8 decembrie.

Prin mutarea MP al Japoniei în aprilie, a Azerbaidjanului în septembrie și a Qatarului spate în spate cu Abu Dhabi, acest calendar creează un flux mai bun de curse în anumite regiuni, iar această activitate va continua”, precizează F1 într-un comunicat.