Noul format de calificări și pneurile oferite de Pirelli

Prima etapă europeană a sezonului 2023 va veni cu două inovații importante în privința pneurilor, ambele cu scopul de a îmbunătăți sustenabilitatea acestui sport. Prima este centrată pe calificări: la Imola se va testa un nou regulament prin care echipele vor trebui să utilizeze câte o compoziție diferită de slick pentru fiecare din cele trei sesiuni, și astfel pentru Q1 se vor folosi hard, medium pentru Q2 și soft pentru Q3. Aceasta înseamnă o reducere – de la 13 la 11 – seturi de pneuri slick pentru fiecare pilot, pentru întregul eveniment.

CARACTERISTICILE PISTEI

PNEURILE ȘI PISTA

  • Pirelli a optat pentru a aduce cele mai soft pneuri din gamă pentru Made in Italy și Grand Prix Emilia-Romagna, ceea ce înseamnă că C3 (pneul hard P Zero Alb), C4 (pneul medium P Zero Galben) și C5 (pneul soft P Zero Roșu) vor fi disponibile în acest weekend. Circuitul de la Imola este al doilea din calendar după Baku – care vine cu cele mai soft trei compoziții.
  • Această alegere ar putea deschide mai multe opțiuni pentru strategiile de cursă. Imola este în mod tradițional o cursă cu o singură oprire, dar cu o tripletă de pneuri care se vor degrada mai puțin decât în trecut, echipele vor avea mai multe alternative.
  • Autodromo Enzo and Dino Ferrari aniversează 70 de ani, anul acesta. Construcția sa a fost finalizată în 1953, Imola fiind un circuit de modă veche, mai îngust decât cele moderne. Din acest motiv, depășirile reprezintă aici un challenge special, dar în același timp sunt mai spectaculoase.
  • Asfaltul, în ciuda faptului că a fost schimbat în urmă cu câțiva ani, este moderat abraziv pentru pneuri. Pista este fină, iar forțele laterale și longitudinale sunt echilibrate. Forța de apăsare și evoluția pistei sunt de asemenea medii.
  • În 2022 Made in Italy și GP Emilia-Romagne s-au derulat în ultimul weekend din aprilie, o lună mai devreme decât anul acesta: teoretic, ar trebui să fie acum temperaturi mai ridicate dar, pentru moment, nu se așteaptă ca ele să depășească 20 de grade.

La Imola se va testa un nou format pentru calificări. În cele trei sesiuni de calificare, echipele vor trebui să utilizeze un singur tip de compoziție: În Q1 – hard, în Q2 medium iar în Q3 soft.

Așa numita „Alocare alternativă de pneuri” (ATA) va face posibilă reducerea numărului de seturi de pneuri slick oferite de Pirelli la 11, comparativ cu 13 per mașină în cursele care nu au etapă de Sprint. Această alocare va consta din trei seturi de pneuri hard, patru de medium și patru de soft. Numărul de pneuri de ploaie rămâne același: patri seturi de pneuri intermediare – Cinturato Verde și trei seturi de pneuri de ploaie – Cinturato Albastru.

Fiecare pilot va avea un total de șapte seturi de pneuri disponibile pentru cursa de duminică, inclusiv cel puțin unul pentru fiecare compoziție obligatorie: hard și medium, ca de obicei. Din cele patru seturi rămase, unul va fi returnat după FP1, unul după FP2 și două după FP3.

CINTURATO ALBASTRU FĂRĂ PREÎNCĂLZITOARE

Noul pneu de ploaie Cinturato Albastru ve debuta de asemenea la Imola și nu va avea nevoie de preîncălzire. Până acum, pneurile de ploaie erau preîncălzite electric pentru două ore la 40 de grade. Pirelli a dezvoltat o nouă compoziție care poate fi montată pe mașini fără a fi nevoie de preîncălzire cu termocoperte. Introducerea noii compoziții face parte din procesul de cercetare și dezvoltare agreat de Pirelli, FIA și F1 pentru a atinge fezabilitatea tehnică necesară pentru ca toate tipurile de pneuri să nu mai aibă nevoie de preîncălzire din 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.