”Penalizările fixe” vor deveni literă de lege în F1. Avertisment FIA

Directorul de curse FIA, Michael Masi, a confirmat că viitoarele încălcări ale regulilor în timpul curselor vor fi penalizări fixe, cu o oarecare marjă de schimbare. Confuzia a apărut duminică, cu puțin timp înainte de Marele Premiu al Qatarului, după ce au fost decise penalizări pentru Valtteri Bottas de la Mercedes și Max Verstappen de la Red Bull.

Bottas a primit inițial o penalizare de trei locuri pentru că nu a respectat steagul galben arătat la sfârșitul calificărilor, după ce Pierre Gasly de la Alpha Tauri a pierdut eleronul față al mașinii în ultimul viraj și a făcut și pană oprindu-se pe circuit. După ce s-a calificat pe locul al treilea, în acea etapă Bottas a fost retrogradat pe locul șase.

Regulamentul prevede ca piloții să abandoneze turul în momentul în care apar steagurile galbene pe traseu. Ei trebuie să încetinească și chiar să oprească, iar acel tur cronometrat va fi anulat.

La scurt timp după, Verstappen a primit o penalizare de cinci locuri pentru că a ignorat steagurile galbene fluturate pentru același incident în care fusese implicat Gasly.

Masi a clarificat acum lucrurile, susținând că numărul de locuri pe care un șofer le va pierde va corespunde penalității acordate. „Așa cum am mai discutat, sunt penalizări fixe”, a insistat Masi.

„Dacă te uiți la toate penalizările de pe grilă care sunt aplicate și ne gândim și la penalizările pentru motor și la orice altceva, acestea sunt penalități fixe. Dacă sunt cinci, le vei avea pe toate cinci.”

Masi a negat faptul că neacordarea unei sancționări pentru Verstappen în Brazilia sugerează că regulile au fost relaxate în ultimul timp.