Povestea pneurilor Pirelli (Austin, Texas)

Echipele de Formula 1 alaturi de Pirelli vor pasi in necunoscut weekendul acesta odata cu Grand Prix-ul inaugural al Statelor Unite de pe Circuit of the Americas: un nou circuit pe care nu s-a mai concurat pana in prezent.

Compania italiana aduce aici penurile dure P Zero Argintiu si pe cele medii P Zero Alb: o alegere a compozitiilor rezonabil de conservatoara pentru o pista unde mai sunt inca numerosi factori necunsocuti cand vine vorba de performanta anvelopelor. Echipele vor primi cate un extra set de pneuri hard pentru cele doua sesiuni de antrenamente libere de vineri, tocmai pentru a le ajuta sa invete noul circuit.

Singurul lucru cert este ca circuitul Texan va fi rapid si competitiv, cu temperaturi ambientale ce vor creste si mai mult solicitarile mecanice la care vor fi supuse anvelopele. Pista in lungime de 5,515 km dispune de diverse diferente de nivel care alterneaza sectiunile lente si mult mai tehnice cu alte zone care sunt foarte rapide. Informatiile initiale sugereaza ca suprafata pistei va fi destul de neteda.

Primul sector al pistei este solicitant intr-un mod foarte special, cu un ac de par profilat identic pentru primul viraj, urmat de o sectiune cu schimbari rapide de directie intre virajul patru si sase: o secventa intalnita pe Silverstone sau Spa. Aceasta va solicita puternic structura pneurilor, in special pe flancurile exterioare, care trebuie sa reziste majoritatii fortelor de pe parcursul virajelor. Tractiunea este de asemenea un aspect vital al performantelor pneurilor in America, in ideea ca acestea trebuie sa ofere o aderenta optima la iesirea din virajele lente.

Fara nicio data inregistrata in anii precedenti, pe care sa se sprijine, Pirelli a utilizat intens tehnologii avansate de simulare pentru a prezice cum se vor comporta pneurile pe circuitul din Austin. Echipele vor folosi de asemenea date similare cand isi vor formula ideile initiale despre strategia din cursa; oricum informatiile obtinute din antrenamente vor fi mult mai importante decat de obicei. Echipele vor urmari sa acumuleze cat mai multe informatii posibil atat cu si fara plinul facut, iar seturile in plus de pneuri hard ar trebui sa le ajute sa isi maximizeze  prezenta pe pista.

Directorul Pirelli motorsport precizeaza:

Paul Hembery: „Austin este doar unul dintre cele trei noi circuite de Formula 1 de anul acesta, alaturi de Bahrain – pe care noi am mai testat in trecut – si Hockenheim, unde am fost inainte prezenti in GP3. Astfel ca, in foarte multe privinte, America reprezinta cea mai mare incercare pentru noi anul acesta, dar intrarea in necunoscut reprezinta o situatie cu care noi suntem obisnuiti: anul trecut majoritatea circuitelor erau pentru noi complet noi. Am nominalizat aici compozitiile hard si medium pentru ca in opinia noastra circuitul va fi unul foarte solicitant, dupa ce am studiat mostrele de asfalt si simularile de date pe care le-am adunat. In mod natural ne bazam pe o alegere usor mai conservativa pentru a acoperi orice posibilitate care poate aparea pe un nou circuit, dar si alegerea pneurilor pentru Abu Dhabi a fost conservatoare, dar am avut parte de una dintre cele mai dramatice curse de anul acesta. Sunt absolut incantati sa revenim in America cu Formula 1: este o piata cruciala pentru noi si locul unde sunt foarte multi fani. Am simtit o rumoare puternica in jurul acestei curse, iar cum campionatul este inca atat de strans, nici nu se putea un moment mai bun pentru a fi aici”.

Omul din spatele volanului spune:

Mark Webber (Red Bull Racing):”Am fost in Austin dupa Marele Premiu al Braziliei din 2006, sa ma intalnesc cu prietenii si imi amintesc ca este un oras foarte cool. Imi amintesc ca aveam foarte multe optiuni pentru mancare, toata lumea era relaxata si nu le pasa de nimic in mod serios: a fost frumos sa intalnesc o astfel de atmosfera relaxata in oras. Am auzit de la oamenii mei ca toata lumea este excitata si incantata de cursa care se va derula aici. In mod traditional Formula 1 este o competitie dominant in Europa si este foarte bine ca ne-am intors in America. Stim ca motorsportul are aici foarte multi fani, avand serii proprii precum NASCAR si Indycar; si chiar multe curse pe pamant. Pista se anunta foarte rapida: sunt bune cateva schimbari rapide de directive, stanga/dreapta in treptele cinci/sase. Se pare ca au facut o treaba foarte buna si ca exista multe schimbari de nivel, ceea ce este iar foarte important. Dar asa cum se intampla pe orice nou circuit sunt multe lucruri pe care nu le stim pana nu ajungem acolo, cum ar fi subtilitatile traselor ideale din viraje, pe care le vom descoperi abia Vineri.”

Pilotul de teste Pirelli spune:

Jaime Alguersuari: “Nu stiu absolute nimic despre Circuit of the Americas – am vazut doar cateva fotografii si video – dar se pare ca este un circuit bine realizat si foarte placut de pilotat. Este calr ca toate echipele inteleg acum foarte bine comportamentul pneurilor Pirelli, fiind de inteles ca alegerea pneurilor hard si medii reprezinta o alegere conservatoire, dar desigur totul depinde de multi factori precum macro-abrazivitatea pestei din Austin. Ne putem astepta la o cursa cu o singura oprire desi mai sunt circumstante care pot intotdeauna sa afecteze asta, precum aparitia safety-carului si vremea. Un nou circuit schimba adeseori lucrurile, astfel ca sunt sigur ca va fi interesant”

Note tehnice despre pneuri:

  • Cum Austin este un nou circuit, suprafata va fi “verde” si alunecoasa, pista avand astfel un mare grad de evolutie pe parcursul weekendului. Un circuit complet nou are adeseori o pelicula fina de ulei la suprafata, lasata de asfalt atunci cand este compactat. Cursa va avea 56 de tururi.
  • Virajul 11 este in mod particular foarte solicitant, pilotul incepe sa franeze puternic in timp ce masina vireaza, creand o distributie neuniforma a fortelor asupra pneurilor. O aderenta buna a compozitiei este esentiala pentru o virare eficienta.
  • Este foarte probabil ca masinile sa ruleze cu transmisii lungi si forte medii de apasare aerodinamica, cu un set-up similar celui folosit pe Istanbul Park din Turcia.
  • Vremea poate fi incerta in Texas, in acest moment al anului, cu 31% sanse sa ploua in medie in fiecare zi. Luna noimebrie este caracterizata de scaderi rapide de temperature, cu maximele zilei coborand de la 25 la 19 grade Celsius pe parcursul lunii, depasind 29 grade Celsius sau scazand sub 10 doar intr-o zi din 10.

Nominalizarile pneurilor pana in prezent:

  PZero Red PZero Yellow PZero White PZero Silver
Australia   Soft Medium  
Malaezia     Medium Hard
China   Soft Medium  
Bahrain   Soft Medium  
Spania   Soft   Hard
Monaco Supersoft Soft    
Canada Supersoft Soft    
Europa   Soft Medium  
Marea Britanie   Soft   Hard
Germania   Soft Medium  
Ungaria   Soft Medium  
Belgia     Medium Hard
Italia     Medium Hard
Singapore Supersoft Soft    
Japonia   Soft   Hard
Coreea Supersoft Soft    
India   Soft   Hard
Abu Dhabi   Soft Medium  
Statele Unite     Medium Hard

3 comentarii

  1. Pe pneuri hard merg foarte bine monoposturie Ferrari. Sa fie dupa cursa din SUA o schimbare de lider ? Cel mai frumos ar fi sa nu se claseze in puncte RBR iar Ferrari sa castige locurile 1 si 2 (demult nu am mai vazut asa ceva), in acest fel si cursa la constructori s-ar relansa.

    1. imposibil. daca nu o sa aiba probleme tehnice, Vettel sigur termina peste Alonso.

      1. Vedem duminica dupa cursa. Eu sper ca Alonso sa fie pe podium iar Vettel nu.
        Pana la urma ar trebui sa le iasa si la Ferrari ceva din munca depusa in ultimele saptamani.

Comments are closed.