Presa italiană decretează după acuzațiile aduse Ferrari și FIA: Este război

Mercedes, și, practic, fiecare echipă rivală a celor de la Ferrari, au declarat „război” împotriva Scuderiei și a președintelui FIA, Jean Todt, acuză presa italiană.

Miercuri, șapte echipe rivale celor de la Ferrari au trimis o scrisoare deschisă către FIA ​​cerând explicații pentru un pretins „aranjament”, care ar fi avut loc săptămâna trecută între Scuderia și FIA. După mai multe luni de cercetare a sistemului de alimentare a echipei Ferrari, despre care rivalii susțin că ar fi încălcat regulile privind fluxul de combustibil, FIA a anunțat că a ajuns la un acord privat cu Ferrari. Mercedes, Red Bull și alte cinci echipe denunță acest acord și cer explicații. Dar mass-media italiană spune că ceea ce se întâmplă „este un război”. Corriere della Sera a scris: „Ferrari și FIA sunt asediate”.

„Ieri dimineață, la ora 11, Formula 1 a declarat război. Cu zece zile înainte de Marele Premiu inaugural de la Melbourne. Campania lui Toto Wolff a beneficiat de o aprobare de 100% împotriva Federației și a Ferrari pentru acordul care a pus capăt investigației privind motorul Ferrari din 2019, care a fost suspectat de oponenți că ar fi fentat regulile”, scrie ziarul italian. „Așa că Mercedes a coordonat protestul neobișnuit prin atragerea de partea sa a echipelor sale de clienți Williams și Racing Point, dar și Red Bull, AlphaTauri, McLaren și Renault. Șapte din zece, cele din galaxia Ferrari (Alpha și Haas) lipsesc”, mai scrie junrnalistul de la Corriere della Sera. ”Amenință cu procese. În joc sunt bani și decidenți politici”.

Gazzetta dello Sport împărtășește aceeași senzație.„Acum este război! Acesta este un război, dar și politică, putere și chiar bani. Dacă Ferrari ar fi găsit vinovat de unele încălcări, ar fi pus sub semnul întrebării locul doi în clasamentul Constructorilor din 2019 și premiile aferente în bani”.

La Republica consideră că FIA încearcă să-și acopere propriile inadvertențe. „Întreaga afacere a arătat fragilitatea FIA: guvernarea F1 nu are mijloacele de a descoperi cele mai sofisticate trucuri cu care zeci de ingineri din fiecare echipă studiază și experimentează”, scriu jurnaliștii.