Prințul Khalid bin Sultan al-Faisal: Debutul Arabiei Saudite în F1 e un „semnal” pentru lume”

Cursa de Formula 1 de debut a Arabiei Saudite va prezenta lumii țara noastră, a declarat prințul saudit Khalid bin Sultan al-Faisal, șeful federației sporturilor cu motor, pentru AFP. El a răspuns astfel criticilor Occidentului privind încălcarea drepturilor omului în Arabia Saudită și în urma apelurilor ca Justin Bieber să-și anuleze evenimentul programat în weekend, la Marele Premiu din Arabia Saudită.

Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, ucis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, în 2018, a făcut apel ca Bieber să nu cânte la cursa de la Jeddah.

Pentru prima dată în această ţară, Marele Premiu al Arabiei Saudite va avea loc pe cel mai rapid circuit stradal din istoria competiției. Cursa se va desfășura pe traseul din orașul Jeddah, va avea o lungime de 6.175 de metri și va include 27 de curbe.

”Locul pe care l-am amenajat la Jeddah este aproape finalizat, înainte de cursa de duminică seara”, a declarat prințul Khalid. Arabia Saudită a fost anunțată drept cea mai nouă gazdă a curselor de Formula 1.

”Când vom dovedi că această cursă va avea loc la timp, asta va semnala lumii cine sunt saudiții și care sunt capabilitățile Regatului Arabiei Saudite”, a declarat Prințul Khalid, președintele Saudi Automobile and Motorcycle Federation.

”Putem spune că circuitul este definitivat în proporție de 95%. Cele cinci procente rămase sunt lucruri simple, de la branding la plantarea de copaci și decorațiuni. Circuitul este gata, infrastructura este făcută… tot ce ține de cursă este făcut. Deci, suntem într-o situație foarte bună”, a adăugat Prințul Khalid.

Nu există restricții la îmbrăcăminte”

Liderul campionatului, pilotul Red Bull, Max Verstappen, ar putea câștiga titlul mondial în campionatul piloților în Arabia Saudită, una dintre cele patru țări din Golful, extrem de bogată în resurse.

Prințul Khalid a mai spus că se așteaptă ca aproximativ 8.000 de fani să vină din străinătate: „Nu există restricții la îmbrăcăminte”, în ciuda codurilor sociale stricte ale țării musulmane conservatoare. Așteptăm ca oamenii să respecte locul în care vin, la fel ca orice loc din afara regatului”, a spus el. „De exemplu, nimeni nu va veni la circuit în costum de baie”, a afirmat prințul saudit.