Provocările lui Sir Patrick Head după revenirea la Williams

Sir Patrick Head se întoarce la Williams după șapte ani de la plecarea sa. Ce înseamnă însă revenirea lui pentru echipa la care a fost co-fondator? Rob Watts analizează reîntoarcerea marelui tehnician de F1 și provocările cu care se confruntă pentru a repune Williams pe drumul cel bun.

Williams este echipa care, din păcate, în ultimii ani, a intrat în cădere liberă, iar începutul sezonului 2019 a fost, fără îndoială, cel mai grav în istoria sa lungă și faimoasă.

În timpul sezonului precedent, directorul adjunct al echipei, Claire Williams, a negat că echipa ar fi fost în criză, dar a recunoscut că a fost „jenant” pentru că au rămas în urmă cu pregătirea mașinii lor pentru 2019.

După ce nu a apărut în primele două zile și jumătate de teste, a devenit evident că nu numai că mașina a rămas în urmă cu pregătirile, ci și faptul că este complet nedezvoltată în comparație cu rivalii săi.

Directorul tehnic de la Williams, Paddy Lowe, a fost intens criticat pentru rolul său în aceste întârzieri, dar și-a apărat poziția și viitorul cu echipa, spunând: „Ceea ce nu ar trebui să facă echipa este să nu se debaraseze de oameni pentru că astfel elimină o anumită experiență și cunoaștere”.

Sarcina lui Head va fi, probabil, de a se implica în găsirea unei soluții pentru această problemă. Și a vedea dacă dacă echipa mai poate face performanță, având în vedere resursele aflate la dispoziția Williams.

Sir Patrick Head are toate atu-urile pentru a se implica în problemele celor de Williams, după decenii de experiență în F1, majoritatea în timpul anilor de glorie 80 și 90 ai echipei. El cunoaște echipa din interior și rămâne atât acționar, cât și prieten apropiat al proprietarului echipei, Sir Frank Williams.

Reputația sa de supervizor nemilos poate fi abordarea de care Williams are nevoie disperată acum. Pentru o echipă care a petrecut o mare parte din anii 1980 și 1990 ca fiind forța dominantă în F1, este clar că standardele au scăzut.

Dar, odată cu revenirea lui Head, este de așteptat ca acesta să poată injecta o doză de realitate în echipa aflată la răscrucea în care pare că se află. Ca echipă de curse, Williams trebuie să accepte că zilele de glorie au apus demult, iar Head trebuie să ajute echipa să ajungă la această concluzie, pentru a vedea mai bine viitorul.

După ce a jucat un rol cheie în toate cele nouă titluri ale constructorilor lui Williams între 1980 și 1997, Head știe foarte bine cât de greu este să rămâi în vârf în F1 și cât de dificil să te întorci acolo când ai căzut.