Sir Frank Williams, un simbol al curselor de F1, a murit la vârsta de 79 de ani

Sir Frank Williams, fondatorul și fostul director al echipei de Formula 1, Williams Racing, a murit la vârsta de 79 de ani.

Williams a avut mai multe probleme de sănătate în ultima perioadă. În urmă cu cinci ani, a fost internat din cauza unei pneumonii. Anul trecut, în decembrie, a petrecut, din nou, câteva săptămâni în spital.

Sir Frank Williams, care a transformat echipa care îi poartă numele în una dintre cele mai de succes din F1, a murit, la vârsta de 79 de ani. „Este o tristețe imensă. Confirmăm moartea lui Sir Frank Williams, fondatorul și fostul principal al echipei. Avea 79 de ani. A fost internat în spital vineri, iar astăzi ne-a părăsit, împăcat, cu familia alături. Azi îi aducem un tribut pentru tot ce a făcut. Ne va lipsi!”, este anunțul făcut de Williams Racing, alături de alte mesaje de condoleanțe venite din partea unor echipe care au fost adversare, pe pistă, celor de la Williams.

A câștigat 16 campionate mondiale

Fondatorul echipei Williams F1, una dintre cele mai de succes și mai recunoscute echipe ale sportului, a fost o figură emblematică în Formula 1, care lasă o moștenire incredibilă.
Fondată în 1977, echipa sa, înainte de a se impune rapid în fața unor producători de renume, a câștigat 16 campionate mondiale – nouă titluri în campionatul constructorilor și șapte la piloți – în anii 1980 și 90. În total, în palmares Williams are 114 victorii.

Sir Frank Williams a continuat să conducă echipa, în ciuda unui grav accident de mașină, 1986, care l-a lăsat imobilzat în scaunul cu rotile. În ciuda accidentului care i-a schimbat viața, Williams a revenit la cârma echipei sale în mai puțin de nouă luni. În cei 11 ani care au urmat, au urmat alte cinci campionate ale piloților – inclusiv cele pentru Nigel Mansell și Damon Hill – precum și șapte titluri în campionatele constructorilor.

Cel mai longeviv șef de echipă din istoria F1

Cel mai longeviv șef de echipă din istoria F1, Williams și fiica sa Claire, care preluaseră mare parte din conducerea echipei, în 2013, au demisionat în septembrie anul trecut, după ce au decis să vând Williams unui grup de investiții din SUA.

Directorul F1, Stefano Domenicali, i-a adus și el un omagiu lui Williams, spunând: „A fost un adevărat gigant al sportului nostru, care a reușit să depășească cele mai dificile provocări ale vieții. A luptat în fiecare zi pentru a câștiga pe pistă și în afara ei. Am pierdut un membru foarte iubit și respectat al familiei F1 și ne fi foarte dor de el”.

”A fost un om remarcabil”

Fostul pilot Damon Hill, care a câștigat campionatul în 1996 la Williams, a spus că dăruirea arătată de fostul său șef în a avea mereu succes era de neegalat. „Frank avea o pasiune pentru mașini, pentru curse. Nu-l interesa absolul nimic altceva”, a spus Hill. „A fost pur și simplu un om remarcabil din toate punctele de vedere.

Campionii mondiali din F1 ai echipei Williams au fost

Alan Jones în1980
Keke Rosberg în 1982
Nelson Piquet în 1987
Nigel Mansell în 1992
Alain Prost în 1993
Damon Hill în 1996
Jacques Villeneuve în 1997

Accidentul în care a pierit Ayrton Senna i-a provocat cea mai mare durere

Cel mai mare șoc pentru Williams fost însă in anul 1984, când Ayrton Senna a fost pierit în timpul cursei pentru echipa britanică, la Marele Premiu din San Marino. cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la moartea pilotului brazilian, fiica lui Williams, Claire, mărturisea: „Frank nu a vorbit niciodată cu nimeni despre asta. Dar puteai să-i citești durerea în ochi de fiecare dată când își amintea de accident”, a spus ea.

Williams a fost făcut cavaler în 1999, dar echipa sa nu a reușit niciodată să reproducă perioada de glorie din anii 1980 și 1990. A făcut un pas înapoi în 2013, permițându-i lui Claire să își asume conducerea echipei.

La Marele Premiu al Italiei de la Monza, de anul trecut, un capitol sportiv istoric s-a închis defintiv când familia Williams și-a disputat cea de-a 739-a cursă finală, după ce a vândut echipa către Dorilton Capital.

2 comentarii

  1. Sa il ierte Dumnezeu!

  2. RIP.
    A mai plecat un simbol al F1.

Comments are closed.