Verstappen, încoronat campion mondial odată cu victoria din MP al Japoniei

Max Verstappen a câștigat Marele Premiu al Japoniei și astfel și-a adjudcat al doilea titlu mondial, după ce o penalizare dramatică de întârziere pentru Charles Leclerc a pus victoria pilotului Red Bull dincolo de orice dubiu.

Marele Premiu al Japoniei a avut puțin din toate: de la o controversă privind intrarea pe pistă a vehiculului de recuperare, până la confuzia punctelor și penalizării, cursa de Formula 1 a trecut printr-o după-amiază dificilă, dar nimic din toate acestea nu poate discredita ultima victorie a lui Max Verstappen.

Verstappen a câștigat o cursă reluată pe fondul unei ploi persistente pe circuitul de Suzuka, Leclerc părând, inițial, că va termina pe locul doi. Pilotul Ferrari a fost sancționat însă pentru că a părăsit circuitul în ultimul viraj. Monegascul și-ar fi creat un avantaj incorect față de Sergio Perez (Red Bull), potrivit deciziei FIA.

Schimbarea dramatică a punctelor a înseamnă că Verstappen se îndreaptă acum către Marele Premiu al Statelor Unite și spre ultimele patru curse ale sezonului, cu un avans de neatins față de Perez și Leclerc, confirmându-i se laurii de campion.

Cursa a început inițial așa cum era planificat la 14:00, ora locală, cu Verstappen apărându-se de Leclerc după o alergare strânsă până la turul 1, cu două tururi finalizate pe fondul unei ploi intense și a unei serii de incidente.

Max Verstappen a încheiat cu un avans de peste 27 de secunde față de co-echipierul său Sergio Perez (Red Bull) și peste 31 de secunde față de Charles Leclerc, care a completat podiumul la Suzuka. Cu doar un viraj înainte de final, Leclerc a pierdut controlul monopostului, a ieșit în decor, apoi a tăiat șicana pentru a reveni pe circuit în fața lui Perez.

Considerată neregulamentară de comisarii de cursă, mișcarea i-a adus o penalizare de 5 secunde, lui Leclerc, care a pierdut matematic orice șansă la titlu.

Esteban Ocon (Alpine) a ocupat locul al patrulea, după o apărare acerbă în fața pilotului Lewis Hamilton de la Mercedes, birtanicul ajungând pe locul 6. Sebastian Vettel (Aston Martin) și-a revenit după o confruntare cu Fernando Alonso (Alpine) și a juns pe locul 6.

Alonso a folosit un alt set de intermediare și a ajuns pe locul 7, înaintea lui George Russell (Mercedes), Nicholas Latifi (Williams) și Lando Norris de la McLaren.

Daniel Ricciardo a ajuns pe locul 11, în fața lui Lance Stroll (Aston Martin), urmat de japonezul Yuki Tsunoda (AlphaTauri) și Kevin Magnussen (Haas).

În clasamentul constructorilor conduce echipa Red Bull-Honda cu 619 puncte, urmată de Ferrari cu 454 de puncte și de Mercedes cu doar 387 puncte.

Cursele rămase din acest sezon sunt Texas (23 octombrie), Mexic (30 octombrie), Brazilia (13 noiembrie) și Abu Dhabi (20 noiembrie).

Acesta este clasamentul final al MP din Japonia

1) Max Verstappen, Red Bull
2) Sergio Perez, Red Bull
3) Charles Leclerc, Ferrari
4) Esteban Ocon, Alpine
5) Lewis Hamilton, Mercedes
6) Sebastian Vettel, Aston Martin
7) Fernando Alonso, Alpine
8) George Russell, Mercedes
9) Nicholas Latifi, Williams
10) Lando Norris, McLaren