FIA vrea să investigheze patru echipe pentru activități din afara F1. Se pregătește o nouă directivă

FIA, organismul de conducere al Formulei 1, își îndreaptă atenția către pionierii acestui sport: Red Bull, Aston Martin, Ferrari și Mercedes. Preocuparea este legată de activitățile lor din afara Formulei 1 care pot avea efect asupra performanței lor  în curse. Pentru fair-play, FIA va lansa o nouă directivă tehnică, TD45, pentru a monitoriza mai îndeaproape această situație.

În lumea Formulei 1, există o întrebare care apare adesea: activitățile din afara pistei au impact asupra performanțelor pe pistă? Potrivit unui articol din La Gazzetta dello Sport, FIA urmează să invtigheze cele patru echipe de top – Red Bull, Aston Martin, Ferrari și Mercedes. Se dorește să se vadă dacă activitățile suplimentare în care sunt angajate aceste echipe ar putea influența performanțele mașinii respective. Amestecarea personalului între echipe este destul de obișnuită în sport. Dar ceea ce provoacă acum unele întrebări este dacă echipele transferă angajații către alte proiecte pentru a ocoli disponibilizările. Recunoscând această lacună, FIA a implementat Directiva tehnică TD45, care își propune să reglementeze influența unor astfel de activități din afara F1 asupra performanței echipei și să mențină un teren de joc egal.

Motivul din spatele directivei este clar: să urmărească mai atent transferul de personal și activitățile acestora, deoarece aceste manevre ar putea permite echipelor să evite concedierile legate de plafonul bugetar și să acumuleze fonduri. Echipele mai mari, cu operațiuni mai largi dincolo de F1, sunt mai capabile să exploateze această soluție. Acest lucru creează o îngrijorare pentru celelalte șase echipe. Există teama că astfel de transferuri ar putea permite angajaților să obțină informații care le-ar putea afecta, pe nedrept, operațiunile de F1.

Având în vedere că Aston Martin și Red Bull s-au confruntat anterior cu penalități legate de plafonul bugetar, cu siguranță vor dori să evite orice alte accidente. Ferrari și Mercedes, pe de altă parte, se află într-o cursă strânsă pentru a-și reveni și nu își pot permite să piardă mai mult teren.